Initial grammar and spelling test

with SELF-EVALUATION

 

Step 1: Check yourself on grammar and spelling. Do the multiple choice test (135 items)

Step 2: Fill in on the grid what your scores on the tests were. Click on the items on which you had a low score.

Step 3: Study the grammar theory

Step 4: Do more exercises (450 exercises, graded 1-3).

Step 5: Do the alternative placement test in order to see any improvement.

Step 6: Finally, note down the items that you still need to work on in the future (portfolio).

Reviewed in October 2009.

1. Initial Grammar Placement Test                   

Choose the correct answers. In a few cases there is more than one correct answer.

1. She's __________ university teacher. articles 

A. a  B. an   C. the  D. one  

2. I like _________ animals. articles

A. the B. every  C. all

3. If you're looking for ___ place to do bodybuilding, you'll be happy in a basic gym. articles

A. a B. an  C. the  D. (nothing)  

4. You may find out too late that ___ health clubs aren't for you. articles

A. a  B. an C. the D. (nothing)

5. Peter is ____ engineer. articles

A. a  B. an

6. Who are ______ people over there?  determiners

A. that    B. the   C. these D. those 

7. Whose  are ______flowers here? determiners

A. that B. the C. these D. those  

8. ______is your phone number? determiners

A. Which  B. What C. How  

9. Could I have _______ drink? determiners

A. other B. an other C. another  

10. There aren't _____ for everybody. determiners

A. chairs enough B. enough chairs C. enough of chairs  

11. Here are three books. _____like best? determiners

A. Which book do you B. What book do you  C. Which book you D. What book you  

12. There are ___  hotels in this area. Youíd better put up your tent. determiners

A. a little   B. a few      C. little D. few 

13. I went out without _____ money.  determiner

A. some  B. any

14. Don't you know ___ good restaurants in Brussels? determiner

A. some  B. any  

15. "Would you like to have ___ coffee with your meal, Sir?" asked the waiter. determiner               

A. some  B. any  

16. He's got ____ money.  determiner  

A. much B. many C. a lot of

17. I don't have __________ knowledge  about the Internet.  determiner

A. much B a lot of  C. many  

18. How ___times a day do you brush your teeth? determiner           

A. much  B. many

19. Ann and Peter phone _______ every day. pronoun

A. them B. theirself C. themselves D. each other  

20.  Is Diana _____ ? possessive pronoun 

A. a friend of yours  B. a your friend  C. your friend  

21. We came across a friend of ___ at the mall yesterday. possessive pronoun   

A. ours  B. us C. we  

22. Despite her parents' complaints, she decided to live by ___ in New York City. possessive pronoun          

A. her B. herself  

23. It belongs to me and my wife, it's ___ . pronoun                                                        

A. us   B. our C. ours  

24. Everyone should bring ___ signed receipt. possessive pronoun

A. his   B. her  C. their

25. Is this coat ___________? possessive pronoun

A. your   B. yours  C. the yours  

26. 'Who's there?' '_____'. personal pronoun   

A. It's me  B. It is I  C. I  

27. Whose is this hat?  ______ mine possessive ronoun

A. Itís B. Heís C. Its   D. His

28. Elizabeth is Mr Brownís daughter. Mr Brown is ______father. possessive pronoun

A. his B. her C. its  D. their  

29. There's the man ______ took your coat. relative pronouns

A. which B. who C. (nothing) 

30. She keeps tapping her fingers, ______ gets on my nerves. relative pronouns

A. which  B. what   C. that which

31. John Hastings,___________, has just come to live in our street. relative pronouns

A) that I was at school with  B) I was at school with C) with who I was at school  D) who I was at school with

32. The book _____ I was reading yesterday was a detective story. relative pronouns

A. (nothing / that)    B. who C. whose  

33. The girl __________ mother you were talking to is at the door.  relative pronouns

A.  who  B. whom C. whose

34. The plural of car is cars. Which of these is a correct plural? noun

A. ladys B. minuts C. sandwichs D. babies  

35. ___(mouse) and ___(goose) are animals. noun            

A. mouses , geese B.  mice, gooses C. mice, geese

36. We should throw away these old ___ (tooth brush).  noun                                                        

A. teeth brush B. tooth brushes  C. teeth brushes

37. Did you buy two silk ___(scarf) for your sister? noun   

A. scarfs B. scarves  

38. My family ______ thinking of moving to Birmingham. noun

A. is   B. are

39. They're ___ young to get married. adjective/adverb

A. too much B. too C. very too

40. Heís got little money but Iíve got the ______ . adjective/adverb

A. fewest  B. less C. least  

41. Although he felt very ______, he smiled ______ . adjective/adverb (difference)

A. angrily, friendly B. angry, friendly C. angry; in a friendly way  

42. Be Quiet! I can't think ___ if you are talking. adjective/adverb (difference)

A. clear  B. clearly  

43. Those chocolates look ___. Can I have one? adjective/adverb (difference)

A. nice   B. nicely  

44. I _____ to America. adjective/adverb (position)

A. have often been  B. often have been C. have been often  

45. My mother ____my birthday. adjective/adverb (position)

A. always forgets B. always is forgetting C. forgets always  

46. Which of these is correct? adjective/adverb (degrees of comparison)

A. more happier B.  happier C. beautifuller  

47. This is ____ winter for 20  years. adjective/adverb (degrees of comparison)

A. the more bad   B. worse  C. the worse D. worst E. the worst  

48. She's much taller ____ me. adjective/adverb (degrees of comparison)

A. then  B. as  C. than  

49. He lives in the same street _____me. adjective/adverb (degrees of comparison)

A. that B. like C. as D. than

50. _____he gets, _____ . adjective/adverb (degrees of comparison)

A. The richer, the more friends he has  B. Richer, more he has friends C. Richer, more friends he has D. The richer, the more he has friends

51. _____ help me? modals

A. Can you to B. Do you can C. Can you  

52. You ______ worry about it. modals

A. neednít B. don't must C. must not D. mustn't  

53. I _____smoke. modals

A. use to  B. used to  

54. That _____ be Roger at the door - it's too early. modals

A. can't   B. mustn't   C. may not  

55. At last, after three days, they ______ get to the top of the mountain. modals

A. could  B. managed to C. succeeded to

56. It was crazy to drive like that. You ______ killed somebody. modals

A. may have B. might have C. could have   D. can have 

57. You ________________ be rich to be a success. Some of the most successful people I know haven't got a penny to their name. modals

A. canít B. donít have to C. shouldnít  

58. ________________ we move into the living room? It's more comfortable in there and there's a beautiful view of the lake. modals

A. Shall   B. Must C. Will  

59. Yesterday, I ______ cram all day for my French final. I didn't get to sleep until after midnight . modals

A. should   B. had to  C. must

60. The television isn't working. It ________________ damaged during the move. modals

A. must   B. must be  C. must have been  

61. I ___ she_____ you. tenses - present

A. think, likes  B. am thinking, is liking C. think, is liking  D. am thinking, likes  

62. It _____ again. It _____all the time here in the winter. tenses - present

A. 's raining,'s raining B. rains, rains  C. rains, 's raining D. 's raining, rains  

63. Donít disturb him. He ________ on his thesis. tenses - present

A. is working B. works C. worked D. has worked

64. He is working _______. tenses - present

A. now  B. usually C. always D. every day  

65. This is the first time I _____ a sports car. tenses - present

A. 've driven  B. 'm driving C. drive

66. I knew that he _____ waiting for somebody. tenses - past

A. is  B. was C. would

67. _____ Gloria last week? tenses - past

A. Have you seen B. Did you see  C. Were you seeing  

68. We met when we ______ in France. tenses - past

A. studied B. were studying C. had studied  

69. As soon as she came in I knew I _____her before. tenses - past

A. have seen B. saw C. had seen 

70. My eyes ached because I  ________ for more than three hours. tenses - past

A. was reading  B. had read  C. had been reading

71. He _____ quite different since he _____ married last year. tenses - present perfect

A. is, has got B. has been, has got C. is, got D. has been, got  

72. She's an old friend - I ____ her _____ years. tenses - present perfect

A. 've known, since B. know, for  C. 've known, for D. know, since

73. _____________ your work yet? tenses - present perfect

A. Did you do  B. Have you done  C. have you been doing

74. How long ________________ English now? tenses - present perfect

A. are you learning  B. have you learnt  C. have you been learning  

75. I hear you __________  married.   When did the ceremony take place? tenses - present perfect

A. are just B. have just been C. were just 

76. Andrew _______ to see us this evening. tenses - future

A. is coming B. comes

77. Who ______________ tonight? tenses - future

A. comes B. will come  C. is coming  

78. His house is for sale. He __________ his house by the end of the year. tenses - future

A. will sell   B. will be selling  C. will have sold

79. At  this time tomorrow I ________________ tennis. tenses - future

A. will play  B. will have played C. am playing D. will be playing

80. By the end of next summer I _________________ here for 15 years now. tenses - future

A. will live B. will be living C. will have been living D. will have lived

81. This picture _____ by a friend of my mother's. voice - passive

A. is painting  B. is painted C. was painting D. was painted

82. On her birthday___________ . voice - passive

A. she was given a new car B. a new car was given to her  

83. We can't use the sports hall yet because it________ . voice - passive

A. is still built B. is still building C. is still being built 

84. War criminals _______to justice in the next few months. voice - passive

A. are brought  B. will be brought C. have  brought  

85. So far Justine _________ at tennis. voice - passive

A. wasnít beat B. hasnít been beaten C. hasnít beaten D. wonít be beat 

86. My wife will be upset_________ . conditionals

A. if I donít get back tomorrow. B. unless I get back tomorrow.  

87. I _____ you if you _____that again. conditionals

A. hit, say B. 'll hit, 'll say C. hit, 'll say   D. 'll hit, say  

88. If you ______ me, I ______ in real trouble last year. conditionals

A. didn't help, would have been  B. hadn't helped, would have been C. hadn't helped, would be D. didn't help, would be  

89.  Itís time you___________home, but Iíd rather you ________here. conditionals

A. go, stay B. went, stayed C. go, stayed D. went, stay

90. I wish I _____ more time. conditionals

A. had  B. have   C. would have  D. will have

91. I'll see you ______ Tuesday afternoon. prepositions

A. at  B. on  C. in

92. Weíd like to see you ____ at the airport. prepositions

A. off  B. of   C. away 

93. We're going ______ the opera tomorrow night. prepositions

A. at  B. (nothing)  C. in  D. to  

94. Can you finish the job _____ Friday? prepositions

A. till  B. until  C. by D. for  

95. There's a supermarket ______our house. prepositions

A. in front of B. opposite  C. facing  

96.  If you have trouble going to sleep, try _________a glass of milk before bedtime. gerund/inf.

A. drinking B. to drink  C. drink

97.  I went to London _____ clothes. gerund/inf.

A. for buy  B. for to buy C. for buying D. to buy 

98. You can't live very long without ______ . gerund/inf.

A. to eat  B. eat C. eating  D. you eat  

99. I enjoy ______ but I wouldn't like ______ it all my life. gerund/inf.

A. to teach, to do B. teaching, doing C. to teach, doing  D. teaching, to do 

100. I look forward to ______ you soon. gerund/inf.

A. having seen     B. seeing  C. see 

101. The man admitted _________ several watches from the shop. gerund/inf.

A. to take  B. taking  C. having taken  D. to have taken

102. Would you mind __________ all about it? gerund/inf.

A. to tell   B. telling  C. tell  

103. Sorry, I didnít mean ________ . gerund/inf.

A. hurt you   B. to hurt you  C. hurting you  

104. Please excuse _________________. gerund/inf.

A. our arriving late    B us to arrive late C. we arriving late  

105. I just canít help _____________ . gerund/inf.

A. to feel tired B. feeling tired  C. feel tired

106. Mary: "I went skiing."     Jill: "Mary said (that) she ___ skiing." reported speech

A. went   B. had gone C. has gone

107. Mary: "I was swimming."      Jill: "Mary said (that) she ___ swimming. reported speech

A. has been  B. had been C. went

108. Mary: "I bought it three years ago."      Jill: "Mary said (that) she had bought it ___ ." reported speech

A. in three years   B. three years ago  C. three years before  

109. Mary: "I will go downtown tomorrow."  Jill: "Mary said (that) she would go downtown ___ ." reported speech

A. on Friday  B. tomorrow  C. the following / next day

110. Mary: "I went shopping yesterday."  Jill: "Mary said (that) she had gone shopping ___ ." reported speech

A. yesterday  B. the day before   C. on Saturday  

111. Is this your  _____ car? noun -genitives

A. father's B. fathers 

112. Her eyes ______ a very light blue. to be

A. have  B. are  C. has

113. How many brothers and sisters __________? have got

A. have you got? B. do you have? C. are you having?  

114. Good! ______________ to work tomorrow? have got

A. have you got  B. do you have  C. are you having  

115. Try _____ be late. negative

A. not to  B. to not   

116. Her parents don't want _____ married. to want

A. her to get  B. her get  C. that she get D. they want

117. Who _______ the window? past simple

A. open    B. opened  C. did opened

118. Why ______ ? questions

A. are those men are laughing   B. are laughing those men  C. are those men laughing  

119. What _____? questions

A. does she want     B. does she wants  C. she wants  

120. I didn't _____ he was at home. past simple

A. to think   B. think C. thinking D. thought  

121. _____ a hole in my sock. spelling

A. There's   B. Theirís   C. Their is  

122. This is my _______ cottage. genitives (spelling)

A. parent's B. parents' C. parents 

123. I'm not sure what _______ . subclause

A. do they want?  B. do they want.   C. they want.  

124. The policeman _______ me not to park there. say/tell/ask

A. asked  B. said  

125. Did John ______________ to drive a car? past simple

A. teach you   B. learn you  C. taught you  D. learnt you  

126. Last Sunday _______thousands of people at the beach. adverbs

A. it was   B. they were C. there was  D. there were 

127. Who went to Paris ?  John _______ . short answers

A. has   B. did   C. does  D. was  

128. She doesnít speak Russian. short answers

A. Neither does he  B. He doesnít neither C. Neither he does D. He doesnít too.

129. I speak Japanese. short answers

A. He does too   B. So he does  C. So does he D. Him too.  

130. Ken doesnít come from London. short answers

A. Neither Tom does B. Tom also   C. Tom isnít coming, too D. Nor does Tom

131. The murderer has (to lie) _____ in this bed. irregular verbs

A. lied   B. laid   C. lain

132. My father (to fall) _____ off the stairs. irregular verbs

A. falled     B. fell   C. felt

133. The woman had (to sit) _____ on the wrong chair! irregular verbs

A. sat   B. sitten C. sit

134. The bees (to sting) ____ me twice. irregular verbs

A. stang   B. stung

135. I (to teach) ____ him to fish for salmon. irregular verbs

A. tought   B. teached C. taught

2. Correct yourself and record your scores!                                                                       ANSWER KEY  

(In)definite articles   1A   2C   3A   4D   5B
Determiners  6D   7C    8B   9C    10B  11A  12D  13B  14B  15A  16C 17A  18B 
Pronouns 19D  20A  21A  22B  23C  24C (or: his or her) 25B  26A  27A  28B 29B  30A  31D  32A  33C
Nouns   34D   35C  36B  37A/B  38A
Adjectives and adverbs 39B 40C  41C 42B  43A 44A  45A  46B  47E  48C  49C  50A
Modal auxiliaries 51C  52A  53B  54A  55B  56C  57B  58A  59B  60C
Present tenses 61A  62D  63A  64A  65B 
Past  tenses 66B  67B  68B  69C  70C 
Present Perfect 71D  72C  73B  74C  75B
Future  tenses 76A 77C  78C  79D  80C
Passives 81D  82A  83C  84B   85B
Conditionals 86B  87D  88B  89B   90A
Prepositions 91B  92A   93D  94C  95B
Infinitives and gerund 96A     97D    98C   99D  100B 101C 102B  103B  104A  105B
Reported Speech 106B  107B   108C  109C  110B
Miscellaneous 111A  112B  113A/B  114B  115A 116A  117B  118C  119A  120B 121A  122B  123C  124 A  125A  126D  127B  128A  129C  130D
Irregular verbs 131C  132B  133A  134B  135C

 

 

Grammar items

  sentence numbers

 

 score  

IT-exercises
your level
1 - 2 - 3
80 % on 1st trial

1. Articles

1 5

/5

/3

2. Determiners

6 18

/13

3. Pronouns

19 33

/15

 

4. Nouns

34 38

/5

5. Adjectives and adverbs (difference adv/adj+position+degrees of comp.)

39 50

/12 

6. Modal auxiliaries

51 60

/10

7. Tenses

 

Present

Simple or Continuous

61 65

/5

Past

Past tenses (all)

66 70

/5

Present Perfect

Present Perfect (continuous)

71 75

         /5

Future

Future tenses

76 80

/5

8. Passives

  81 85

/5

9. Conditionals

86 90

/5

10. Prepositions

91 95

/5

11. Gerunds and infinitives 

96 105

/10

12. Reported Speech

106110

/5

13. Miscellaneous

111130

/20

14. Irregular verbs

     131135

/5

 TOTAL SCORE

 

/135

level:  

Time for evaluation

120 fabulous score
110 very good score
105 good score
95 fair enough
below 95 You'll have to work on your grammar!
If you had numbers 51, 91, 93, 98, 17, 19 or 120 wrong poor
If you made a mistake with 117, 119 or 120 You must have been very absent-minded or need to work on your grammar urgently!
If two of 131 - 135 were wrong Study your irregular verbs.
when you had numbers 9, 34, 37, 121 or 122 wrong Work on your spelling.

Discover more online IT-exercises and improve your grammar skills by clicking on the grammar topics in the grid above. 

Do the online exercises and determine your level: a score of 80 % on first trial is satisfactory for the level you have chosen.

3+4. Further tests and remedial exercises  

1.  Articles  

Language study

1. the indefinite article

2. the definite article

level 1

link about format
article 1 indefinite fill in

article 2

indefinite fill in

article 3

indefinite fill in
article 4 indefinite fill in
article 5 definite fill in
article 6 definite fill in
article 7 definite fill in
article 8 definite fill in

level 2

link about format
article 9 articles multiple choice
article 10 definite article multiple choice
article 11 indefinite article translation

level 3

link about format

article 12

articles gap

article 13

articles gap
article 14 articles (school, hospital...) gap
article 15 definite article multiple choice

2. Determiners  

much/many/a lot of

Language study

much, many, a lot of

 
link about format
much/many 1 much, many, a lot of fill in
much/many 2 much, many, a lot of fill in
much/many 3 much, many, a lot of fill in
much/many 4 much, many a little, a few gap
much/many 5 much, many, a lot of multiple choice
much/many 6 how much, how many gap

some or any

Language study

some, any

 
link about format

some/any 1

some, any gap

some/any 2

some, any, no gap

some/any 3

some, any multiple choice
some/any 4 some, any gap

some/any 5

some, any, a(n) gap
some/any 6 some, any one(s) gap
some/any 7 some, any, how much, how many gap

all, none, both, (n)either ..

link about format
all, none, both all, none, both, neither, either, each, every gap

little, less, (a) few, fewer

Language study

(a) few, (a) little

 
link about format
a few/a little 1 a little - a few fill in
a few/a little 2 little - few - a little - a few fill in
a few/a little 3 little - few - a little - a few fill in
a few/a little 4 a lot, a few, much, less gap

3.  Pronouns  

Language study

personal pronouns

personal pronouns

link about format
personal 1 personal pronoun subject replace
personal 2 personal pronoun object replace
personal 3 personal pronoun subject/object fill in

possessive pronouns and adjectives

Language study

1. possessive adjectives

2. possessive pronouns

level 1

link about format
possessives 1 possessive adjectives fill in
possessives 2 possessive adjectives fill in
possessives 3 possessive adjectives fill in

possessives 4

possessive pronouns fill in
possessives 5 possessive pronouns fill in
possessives 6 possessive pronouns, adjectives multiple choice

level 2

link about format
possessives 7 possessive pronouns, adjectives gap

interrogative pronouns

Language study

question words

level 1

link about format
interrogatives 1 question words gap
interrogatives 2 question words complete
interrogatives 3 question words order
interrogatives 4 question words gap
interrogatives 5 what, who, whose gap
interrogatives 6 which, who, whose gap

interrogatives 7

interrogative pronoun gap

interrogatives 8

question words multiple choice
interrogatives 9 question words multiple choice

level 2

link about format

interrogatives 10

interrogative pronouns translation
interrogatives 11 how, what, whether gap

relative pronouns

Language study

1. defining relative clauses

2. non-defining relative clauses

 
level 1
 
link about format
relatives 1 relative pronoun gap
relatives 2 relative pronoun multiple choice
relatives 3 relative pronoun multiple choice
relatives 4 relative pronoun multiple choice

level 2

relatives 5 relative pronoun gap
relatives 6 relative pronoun mixed
relatives 7 relative pronoun mixed

reflexive pronoun

Language study

reflexive pronouns

 
link about format
reflexive 1 reflexive pronoun gap
reflexive 2 reflexive pronoun gap
reflexive 3 reflexive pronoun gap
reflexive 4 reflexive pronoun multiple choice
reflexive 5 reflexive pronoun multiple choice

4. Nouns  

genitives

Language study

genitives

level 1

link about format
genitive 1 Saxon genitive fill in

genitive 2

Saxon genitive fill in
genitive 3 Saxon genitive fill in

genitive 4

Saxon genitive fill in
genitive 5 Saxon genitive gap
genitive 6 Saxon genitive fill in
genitive 7 Saxon genitive multiple choice
genitive 8 Saxon genitive multiple choice

level 2

link about format
genitive 9 Saxon genitive multiple choice +rules

plurals

level 1

Language study

plurals

 
link about format
plurals 1 plurals fill in
plurals 2 regular plurals fill in
plurals 3 plurals fill in
plurals 4 plurals write sentences

level 2

link about format
plurals 5 possessives and plurals fill in
plurals 6 irregular plurals fill in
plurals 7 irregular plurals fill in
plurals 8 irregular plurals multiple choice
plurals 9 irregular plurals fill in
plurals 10 plurals gap

plurals 11

plurals gap

 level 3

link

about

format

plurals 12 special plurals fill in
plurals 13 special plurals gap
plurals 14 plurals fill in
plurals 15 special plurals translation

countable/uncountable nouns

Language study

countables/uncountables

 
link about format
countables 1 (un)countable nouns multiple choice
countables 2 some, a gap

5. Adjectives and adverbs 

Language study

adjectives/adverbs

formation of adjectives/adverbs

link about format
adjectives/adverbs 1 nouns, adjectives crossword

adjectives/adverbs 2

adjective, adverb crossword

adjectives/adverbs 3

adjective, adverb write the adverb

adjective or adverb?

level 1

link about format

adjectives/adverbs 4

adjective, adverb fill in

adjectives/adverbs 5

adjective, adverb fill in
adjectives/adverbs 6 identify form multiple choice
adjectives/adverbs 7 adjective, adverb multiple choice
adjectives/adverbs 8 identify form multiple choice
adjectives/adverbs 9 adjective, adverb multiple choice
adjectives/adverbs 10 adjective, adverb multiple choice
adjectives/adverbs 11 adjective, adverb multiple choice
adjectives/adverbs 12 adjective, adverb multiple choice

level 2

link about format
adjectives/adverbs 13 adjective, adverb multiple choice
adjectives/adverbs 14 with/without -ly gap
adjectives/adverbs 15 adjective, adverb multiple choice

adjectives/adverbs 16

adjective, adverb multiple choice
adjectives/adverbs 17 adverb, adverbial clause gap
adjectives/adverbs 18 adjective, adverb match
adjectives/adverbs 19 adjective, adverb gap
adjectives/adverbs 20 adjective, adverb gap
adjectives/adverbs 21 adjective, adverb gap

adjectives/adverbs 22

adjective, adverb gap
adjectives/adverbs 23 adjectives/adverbs gap
adjectives/adverbs 24 adjectives, word order fill in

adjectives/adverbs 25

with/without -ly gap

prefixes/suffixes

level 3

link about format
adjectives/adverbs 26 add -y or -ly fill in
adjectives/adverbs 27 negative prefixes fill in
adjectives/adverbs 28 adjectives, suffixes fill in
adjectives/adverbs 29 prefix in- or un- fill in

adjectives/adverbs 30

prefix mis- or dis- fill in
adjectives/adverbs 31 negative prefixes un-, in- or dis- fill in

degrees of comparison

Language study

degrees of comparison

level 1

link about format
degrees 1    
degrees 2 degrees fill in

degrees 3

degrees fill in
degrees 4 comparative gap
degrees 5 comparative gap
degrees 6 comparatives/superlatives multiple choice
degrees 7 comparatives/superlatives gap
degrees 8 comparatives fill in
degrees 9 comparatives/superlatives crossword
degrees 10 comparative gap
degrees 11 superlatives gap

level 2

link about format
degrees 12 comparatives gap
degrees 13 comparatives/superlatives gap
degrees 14 comparatives/superlatives oral
degrees 15 comparatives/superlatives fill in
degrees 16 comparisons translation
degrees 17 comparatives/superlatives gap
degrees 18 comparatives/superlatives gap
degrees 19 linking words gap

level 3

link about format
degrees 20 comparative adjective or adverb gap
degrees 21 comparatives/superlatives gap

adverbs of manner, place, time

level 1

link about format
adverbs 1 frequency multiple choice
adverbs 2 identify type multiple choice

adverbs 3

adverbial phrases gap

frequency - position

link about format
adverbs 4 position frequency rewrite
adverbs 5 position frequency rewrite
adverbs 6 position frequency rewrite
adverbs 7 position frequency rewrite
adverbs 8 position frequency rewrite

conjunctions

level 1

link about format
conjunctions 1 linking words multiple choice
conjunctions 2 conjunctions gap
conjunctions 3 conjunctions gap
conjunctions 4 conjunctions gap
conjunctions 5 if, unless gap

level 2

link about format
conjunctions 6 conjunctions gap
conjunctions 7 conjunctions gap
conjunctions 8 conjunctions gap
conjunctions 9 conjunctions gap

also, too, (n)either

level 1

link about format
also also, too, neither gap

level 2

link about format
determiner determiners (neither, both, all...) multiple choice
neither (n)either, (n)or fill in

yet, already, still

level 1

link about format
yet 1 yet, already fill in
yet 2 yet, still fill in
yet 3 yet, already, still multiple choice

6. Modal Auxiliaries  

level 1

link about format
modals 1 don't have to, mustn't multiple choice
modals 2 must, have got to, have to multiple choice
modals 3   should (advice) multiple choice

level 2

link about format
modals 4   can/be able to fill in
modals 5 modals multiple choice
modals 6 identify modals multiple choice

modals 7

modals fill in + tutorial

modals 8

modals fill in + tutorial
modals 9 modals (might, should, must) fill in + tutorial
modals 10 modals (couldn't mightn't) fill in + tutorial

modals 11

modals (may, had better, have got to, shall) fill in + tutorial
modals 12 modals (would, could, should, might) fill in + tutorial
modals 13 modals fill in + tutorial

level 3

link about format
modals 14 modals translation

modals 15

modals translation
modals 16 modals multiple choice
modals 17 modals multiple choice
modals 18 modals multiple choice
modals 19 used to, be used to multiple choice
modals 20 must, have to multiple choice

modals 21

needn't have, didn't need multiple choice
modals 22 obligation, permission multiple choice

 7. Tenses  

present simple and continuous

Language study

1. present simple

2. present continuous

3. difference

level 1

link about format
present 1 present simple affirmative gap
present 2 present simple affirmative gap
present 3 present simple negative full forms fill in
present 4 present simple negative contracted fill in

present 5

present simple interrogative rewrite

present 6

present simple interrogative rewrite

present 7

present simple negative contracted fill in

present 8

present simple interrogative write questions
present 9 present continuous affirmative full gap

present 10

present continuous affirmative gap
present 11 present continuous negative full fill in
present 12 present continuous negative fill in
present 13 present continuous interrogative make sentences

present 14

present continuous interrogative make sentences
present 15 present continuous interrogative fill in
present 16 present continuous fill in

present 17

present simple gap
present 18 present simple wh-questions rewrite

level 2

link about format

present 19

present simple/continuous multiple choice

present 20

present simple/continuous multiple choice
present 21 present simple/continuous multiple choice
present 22 present simple/continuous gap
present 23 present simple/continuous gap
present 24 present simple/continuous gap
present 25 present simple/continuous gap
present 26 present simple/continuous write questions
present 27 present simple/continuous gap + tutorial
present 28 present simple/continuous gap + tutorial
present 29 present simple/continuous gap
present 30 present simple/continuous gap

past simple and continuous

Language study

1. past simple

2. past continuous

level 1

link about format
past 1

past simple

multiple choice

past 2

past simple affirmative

gap

past 3

past simple affirmative irregular

gap

past 4

past simple, negative contracted

gap

past 5

past simple, interrogative

gap

past 6

past simple, interrogative

gap

past 7

past simple, negative and interr

gap

past 8

past simple, negative and interr

gap

past 9

past simple

gap

past 10

past simple (Bonfire Night)

gap

More exercises on irregular verbs

level 2

link about format
past 11

past simple/continuous

gap

past 12

past simple/continuous

gap + tutorial

past 13

past simple/continuous

gap + tutorial

past 14

past continuous questions

gap

past 15

past continuous negatives

write sentences

past 16

past continuous questions

write sentences

past 17

past continuous neg questions

write sentences

past 18

past continuous mixed

write sentences

present perfect

Language study

1. present perfect

2. difference past simple - present perfect

level 1

link about format

present perfect 1

present perfect negative

gap

present perfect 2

present perfect interrogative

write questions

present perfect 3

present perfect

gap

present perfect 4

present perfect

fill in

present perfect 5

present perfect

fill in

present perfect 6

present perfect interrogative

rewrite

present perfect 7

present perfect

gap

present perfect 8

present perfect

rewrite

present perfect 9

for, since

multiple choice

present perfect 10

for, since

gap

present perfect 11

for, since

multiple choice

present perfect 12

for, since

gap

present perfect 13

for, since

gap

More exercises on irregular verbs

level 2 (past simple versus present perfect)

link about format
present perfect 14

past simple, present perfect

multiple choice

present perfect 15

past simple, present perfect

multiple choice

present perfect 16

past simple, present perfect

multiple choice

present perfect 17

past simple, present perfect

gap

present perfect 18

past simple, present perfect

gap

present perfect 19

past simple, present perfect

gap

present perfect 20

past simple, present perfect

gap

present perfect 21

past simple, present perfect

gap

present perfect 22

past simple, present perfect

gap + tutorial

present perfect 23

past simple, present perfect

gap + tutorial

present perfect 24

past simple, present perfect

multiple choice

present perfect 25

past simple, present perfect

multiple choice

present perfect 26

past simple, present perfect

gap

present perfect 27

past simple, present perfect

multiple choice

present perfect 28

past simple, present perfect

gap

present perfect 29

past simple, present perfect

gap

present perfect 30

past simple, present perfect

multiple choice

level 3

link about format
present perfect 31

past simple, present perfect

multiple choice

present perfect simple/present perfect continuous

Language study

present perfect continuous

 
link about format
present perfect 32

present perfect (continuous)

gap + tutorial

present perfect 33

present perfect (continuous)

gap + tutorial

present perfect 34

present perfect (continuous)

gap

present perfect 35

present perfect (continuous)

gap

present perfect 36

present perfect (continuous)

gap

present perfect 37

present perfect (continuous)

gap

present perfect 38

present perfect (continuous)

gap

past perfect

Language study

past perfect

level 1

link about format
past perfect 1

past perfect

multiple choice

level 2

link about format

past perfect 2

past perfect

gap

level 3

link about format
past perfect 3

past simple, past perfect

gap + tutorial

past perfect 4

past simple, past perfect

gap

past perfect 5

past perfect (continuous)

gap + tutorial

past perfect 6

past perfect

gap

past perfect 7 past perfect continuous gap

future

Language study

1. future simple

2. future simple - going to

level 1

link about format
future 1

future simple, affirmative

gap

future 2

future simple, negative

gap

future 3

future simple, negative, questions

gap

future 4

be going to, affirmative

gap

future 5

be going to, negative

gap

future 6

be going to, negative questions

gap

future 7

shall, will

rewrite

future 8

shall, will

rewrite

level 2

link about format
future 9

future simple, be going to

multiple choice (titel bovenaan klopt niet)

future 10

future simple, be going to

multiple choice (titel bovenaan klopt niet)

future 11

future simple, be going to

gap (titel bovenaan klopt niet)

future 11

future simple, be going to

gap (titel bovenaan klopt niet)

future 12

future simple, be going to

gap + tutorial

future 13

future simple, be going to

gap + tutorial

future 14

future simple, be going to

gap + tutorial

future 15

present simple, future simple

gap + tutorial

future 16

present simple, future simple

gap + tutorial

level 3

link about format
future 17

present simple (continuous), future simple (cont)

gap + tutorial

future 18

the future time

multiple choice

gerunds/infinitive

Language study

1. gerund or infinitive

2. gerund or infinitive difference in meaning

level 1

link about format

gerund 1

gerund

rewrite

level 2

link about format
gerund 2

gerund, infinitive

rewrite

gerund 3

gerund, infinitive

rewrite

gerund 4

gerund, infinitive

multiple choice

level 3

link about format
gerund 5

gerund, infinitive

rewrite

gerund 6

gerund, infinitive

multiple choice

gerund 7

gerund, infinitive

multiple choice

short answers

Language study

short answers

 
link about format
short answers 1

short answers

write short answers
short answers 2

short answers

write short answers
short answers 3

short answers

write short answers
short answers 4

short answers

write short answers
short answers 5

short answers

write short answers
short answers 6

short answers

gap

short answers 7

short answers

fill in

question tags

Language study

question tags

 
link about format
tags 1

question tags

gap

tags 2

question tags

gap

tags 3

question tags

gap

tags 4

question tags

gap

tags 5

question tags

complex

all tenses

level 2

link about format
tenses 1

tenses

multiple choice

tenses 2

negative

rewrite

level 3

link about format

tenses 3

past simple, present perfect, past perfect

gap + tutorial

tenses 4

present and past perfect (continuous)

gap + tutorial

tenses 5

past simple and past continuous tenses

gap + tutorial

tenses 6

present, past

gap + tutorial

tenses 7

all tenses

gap + tutorial

tenses 8

all tenses

gap + tutorial

8. Passives  

Language study

passives

level 1

link about format
passives 1

present simple

gap

passives 2

past simple

gap

passives 3

past simple - present perfect

gap

passives 4

mixed

gap

passives 5

active or passive?

multiple choice

passives 6

active or passive?

multiple choice

level 2

link about format
passives 7

passives

rewrite

passives 8 passives with indirect object write
passives 9 personal passive write
passives 10 passives with past continuous write
passives 11 passives with future perfect write
passives 12 active and passive past and present fill in
passives 13

passives

rewrite

passives 14

passives different objects

rewrite

passives 15

passives mixed statements

gap

9. Conditionals  

Language study

1. zero conditionals

2. conditionals type 1

3. conditionals type 2

4. conditionals type 3

level 1

link about format
if 1

type 1 (= zero conditional)

rewrite

if 2

type 1

multiple choice

if 3

type 2

multiple choice

if 4

type 3

gap

if 5

type 1

gap + tutorial

if 6

type 2

gap + tutorial

if 7

type 3

gap + tutorial

level 2

link about format
if 8

mixed types

multiple choice

if 9

mixed types

multiple choice

if 10

mixed types

gap

if 11

type 3

gap + tutorial

if 12

type 1, 2

gap + tutorial

if 13

type 1

gap + tutorial

if 14

type 1, type 2

gap + tutorial

level 3

link about format
if 15

mixed conditionals

gap

if 16

mixed conditionals

gap

10. Prepositions/phrasal verbs  

level 1

link about format
prepositions 1

prepositions

gap

prepositions 2

at, in, about, after, for, with, by, to, on

gap

prepositions 3

prepositions time

gap

prepositions 4

prepositions time

multiple choice

prepositions 5

prepositions place

multiple choice

prepositions 6

prepositions place

multiple choice

prepositions 7

prepositions direction

multiple choice

prepositions 8

prepositions direction

multiple choice

prepositions 9 prepositions position multiple choice

prepositions 10

prepositions position multiple choice

level 3

link about format
prepositions 11 phrasal verbs (to bring) fill in
prepositions 12 phrasal verbs (to look) fill in

prepositions 13

phrasal verbs (to pass) fill in
prepositions 14 phrasal verbs (to come) fill in
prepositions 15 phrasal verbs (to put) fill in

prepositions 16

phrasal verbs (to get) fill in
prepositions 17 phrasal verbs (to get) fill in
prepositions 18 phrasal verbs (to get) fill in
prepositions 19 phrasal verbs (to get) fill in
prepositions 20 phrasal verbs (to get) fill in
prepositions 21 phrasal verbs (to go) fill in
prepositions 22 phrasal verbs (to take) fill in
prepositions 23 phrasal verbs (to turn) fill in
prepositions 24 phrasal verbs fill in
prepositions 25 phrasal verbs fill in
prepositions 26 phrasal verbs fill in
prepositions 27 phrasal verbs fill in
prepositions 28 phrasal verbs fill in

level 3

link about format
prepositions 29

prepositions

multiple choice

prepositions 30

prepositions

multiple choice

prepositions 31

prepositions

multiple choice

prepositions 32

prepositions

multiple choice

prepositions 33

prepositions

multiple choice

prepositions 34

prepositions

multiple choice

prepositions 35

prepositions

multiple choice

prepositions 36

prepositions

multiple choice

prepositions 37

prepositions

multiple choice

prepositions 38

prepositions

multiple choice

prepositions 39

prepositions

multiple choice

prepositions 40

prepositions

multiple choice

prepositions 41

prepositions

multiple choice

prepositions 42

prepositions

multiple choice

prepositions 43

prepositions

multiple choice

prepositions 44

prepositions

multiple choice

prepositions 45

prepositions

multiple choice

prepositions 46

prepositions

multiple choice

prepositions 47

prepositions

multiple choice

prepositions 48

prepositions

multiple choice

prepositions 49

prepositions

multiple choice

 11. Reported Speech

Language study

1. reported speech introduction

2. reported speech tenses

level 1

link about format
reported speech 1 statements complete
reported speech 2 statements (time) complete
reported speech 3 reported questions complete
reported speech 4 reported speech complete
reported speech 5 reported speech complete
reported speech 6 reported speech complete
reported speech 7 reported speech complete
reported speech 8 reported questions complete
reported speech 9 reported questions complete
reported speech 10 reported speech requests complete

level 2

link about format
reported speech 11 reported commands complete
reported speech 12 reported commands negative complete
reported speech 13 reported questions (time) complete
reported speech 14 reported negative requests complete
reported speech 15 reported requests complete
reported speech 16 mixed complete
reported speech 17 mixed complete

reported speech 18

reported questions

rewrite

reported speech 19

reported questions

oral

reported speech 20

reported speech

rewrite

12. Irregular Verbs

Language study

the bloody list

level 1

link about format
irregular 1

verbs

fill in

irregular 2

verbs

fill in

irregular 3

verbs

fill in

irregular 4

verbs

fill in

irregular 5

verbs

fill in

irregular 6

verbs

fill in

irregular 7

verbs

fill in

irregular 8

verbs

fill in

irregular 9

verbs

fill in

irregular 10

verbs

multiple choice

irregular 11

verbs

multiple choice

irregular 12

verbs

gap

irregular 13

verbs

crossword

irregular 14

verb

crossword

irregular 15

past simple

gap

irregular 16

past participle

crossword

irregular 17

past simple

crossword

irregular 18

past participle

gap

irregular 19

past participle

crossword

irregular 20

past participle

crossword

irregular 21

past participle

gap

irregular 22

past participle

gap

irregular 23

verbs

gap

irregular 24

verbs

gap

irregular 25

verbs

gap

irregular 26

verbs

gap

irregular 27

verbs

gap

irregular 28

verbs

gap

irregular 29

past simple

gap

irregular 30

past simple

gap

irregular 31

past simple

gap

irregular 32

past simple

gap

irregular 33

past simple

crossword

irregular 34

past simple

crossword

irregular 35

past participle

crossword

irregular 36

past simple

fill in

irregular 37

past simple

gap

irregular 38

past simple

gap

level 2

link about format
irregular 39

verbs

fill in

spelling

link about format
spelling 1

there/they're/their

multiple choice

spelling 2

its, it's

multiple choice

spelling 3

pairs

multiple choice

spelling 4

double consonants

multiple choice

spelling 5

double consonants

multiple choice

spelling 6

homophones

multiple choice

spelling 7

-i, -y

gap

spelling 8

plurals

multiple choice

spelling 9

-i, -y

fill in

spelling 10

-i, -y

fill in

5. TEST

In order to see any improvement, you could do an alternative grammar placement test, which is exactly on the same level as the initial grammar test.

6. REFLECTION AND ACTION PLAN

These are the grammar topics that you still need to work on:

 

 

Why (in your opinion) did you make mistakes with these topics? 

 

 

These are the topics you do not understand:

 

 

What will you do now?
  1. You ask more information to your partner about the topics that you do not understand;
  2. You ask more information to your teacher about the topics that your do not understand;
  3. You consult an English grammar. This is the grammar topic you intend to study: ............;
  4. You do more exercises on these topics;
  5. ...

 

Your signature                                                                 My teacher's signature

 

 

 

Possible portfolio evidence

 
  1. One or two copied grammar pages. Marks (of a marking pen) and your own notes are written on these pages;
  2. A printout of a computer exercise on which you had a high score. Copy printscreens (Ctrl-PrintScreen) of final results to a Word-document and print the whole set once you have finished all;
  3. Your draft notes (e.g. irregular verbs);
  4. A number of sample sentences in which grammar/spelling rules are used correctly;
  5. A table of tenses that you drew up myself;
  6. A written text in which I used the difficult grammatical construction at least three times;
  7. ...

Tell your teacher

 
  1. What exactly you have done?
  2. Which exercises you have done and how much time you spent on them?
  3. Which grammar you used?
  4. Has your problem been solved/not solved?
  5. Do you intend to take further action?
  6. How are you going to avoid making mistakes when you speak or write English?
  7. ...

Sources  

  1. LearnEnglish, Kim Janssens, Middenschool Mortsel  http://learnenglish.be/

  2. English Language Centre, Study Zone (University of Columbia, Victoria) http://web2.uvcs.uvic.ca/elc/studyzone/index.htm

  3. English Exercises Online, Leo Janseghers: http://www.smic.be/smic5022/

  4. CVO Brugge: http://62.213.205.162/hotpotatoes2.htm

  5. Self-study Grammar Quizzes: http://a4esl.org/q/h/grammar.html

  6. Business: http://www.better-english.com/grammar.htm

  7. English pages: www.englishpage.com

  8. Englisch-Hilfen: http://www.englisch-hilfen.de/en/index.htm

  9. English Grammar 4U: http://www.ego4u.com/en/cram-up/grammar

  10. Grammar: http://www.edufind.com/english/grammar/subidx.cfm